Чим обробити гіпсокартон?

Для вирівнювання стін використовують один із найпопулярніших матеріалів – гіпсокартон. Гіпсокартонні листи мають необхідні показники міцності, а тому їх використовують також і для вирішення різних дизайнерських завдань: починаючи з оформлення арок для дверних отворів і закінчуючи багатоярусними стелями. Після проведених робіт постає дуже логічне питання: як обробити цей матеріал, щоб поверхня не була «голою»? Тому власники квартир вдаються до застосування різних варіантів: фарбування гіпсокартону, поклейка шпалер, шпаклівка та багато іншого.

Популярні способи оздоблення

Після монтажу гіпсокартонних панелей у житловому приміщенні необхідно виконати обов'язковий процес – шпаклювання. В результаті вдасться позбавитися будь-яких нерівностей на поверхні: для досягнення кращого візуального ефекту буде потрібна додаткова обробка із застосуванням наждакового паперу, щоб позбутися дрібних дефектів. Потім можна приступати до виконання завершальних робіт - фінішне оздоблення.

способи обробки гіпсокартону

Розбираючись з тим, чим закласти гіпсокартон, необхідно ознайомитися з найбільш популярними та актуальними способами:

  • Фарбування, побілка стін, перегородок.
  • Поклейка шпалер.
  • Укладання керамічної плитки або стильної мозаїки.
  • Використання декоративної штукатурки.

Залежно від ситуації та особливостей інтер'єру конкретної кімнати, можна і потрібно використовувати відразу кілька способів оздоблення ГКЛ. Це допоможе створити оригінальний дизайн із індивідуальним стилем, правильно розставити необхідні акценти. Перше, що потрібно зробити - це купити гіпсокартон оптом, враховуючи певну кількість.

Оздоблення гіпсокартону фарбою

Фарбування поверхонь потрібно починати з попередньої підготовки, а тому потрібно зашпаклювати всі нерівності та інші дефекти. Запитуючи, чи грунтують гіпсокартон, отримуємо відповідь: безумовно, адже фарба відразу ж демонструє всі проблемні ділянки, а тому стіна, стеля повинні бути ідеально рівними.

оздоблення гіпсокартону фарбою

Включно з власною уявою, можна творити і вигадувати всілякі малюнки, які завжди будуть актуальними для конкретного стилю приміщення. Але перед початком робочого процесу важливо з'ясувати собі кілька потрібних моментів:

  • Який фарбою фарбувати гіпсокартон? Немає ніяких спеціальних складів, але з ГКЛ відмінно поєднуються саме водоемульсійні види.
  • Як досягти потрібного колірного відтінку? Для цього рекомендується змішувати різні барвники з урахуванням представленого відтінкового каталогу.
  • Скільки шарів має бути? Ступінь поглинання даного складу дуже висока, а тому потрібно фарбувати поверхні в кілька шарів.

Термін служби поверхонь, що фарбуються, безпосередньо залежить від якісно виконаних підготовчих робіт: на рівних стінах і перегородках фарба тримається набагато довше. Для максимальної зручності потрібно використовувати спеціальний лоток, набір пензликів або валиків.

Шпалери на гіпсокартон

Для обробки кухні часто використовують шпалери – це один із найпростіших і водночас поширених варіантів для різних стін (бетонних, цегляних та інших). Тому з'ясовуючи, чи можна клеїти шпалери на гіпсокартон, власники будинків та квартир отримують позитивну відповідь. Для цього потрібно використовувати різні види:

  • акрилові;
  • 3D;
  • звичайні паперові та інші види;

Потрібно правильно вибрати клей з огляду на особливості приміщень, де відбуватимуться ремонтні роботи. Але перед цим важливо зрозуміти: як шпаклювати гіпсокартон під шпалери? Потрібно використовувати стандартні шпаклювальні суміші, як і перед обробкою цегляних, бетонних поверхонь. Потім проводиться обробка із застосуванням грунтовки за допомогою пензля: як тільки стіни висохнуть, можна приступати до поклейки.

шпалери на гіпсокартон

Звичайні шпалери – більш дешевий варіант, проте вони швидко зношуються, а тому їх часто доводиться змінювати. Практичним рішенням вважається поклейка вінілових, які не бояться вологи, а отже підійдуть і для кухонних приміщень. Якщо перед початком робіт потрібно зрозуміти, як зняти шпалери з гіпсокартону та поклеїти нові, необхідно змочити поверхню водою із застосуванням пульверизатора.

Чи можна клеїти плитку на гіпсокартон?

У ванній, на кухні, в басейні та інших приміщеннях з підвищеним рівнем вологості та можливістю прямого контакту з водою використовують як обробку красиву плитку. Але дилема: чи можна плитку на гіпсокартон?

Керамічні вироби можна використовувати для ГКЛ, але для вологостійких видів таких листів. Щоб конструкція вийшла досить міцною та надійною, дистанцію між стійками зменшують до 400 мм. Також відзначають ще деякі особливості:

  • під плитку потрібно нанести та рівномірно розподілити гідроізоляційний натуральний склад;
  • після висихання такого складу за допомогою стрічки ущільнювача потрібно акуратно проклеїти всі кути;
  • потім, відбувається обробка із застосуванням ґрунтовки, яку підбирають з урахуванням майбутнього клейового складу.

плитка на гіпсокартон

Вибираючи, чим зробити шви гіпсокартону, для ніш, стін, перегородок та інше, підбирають якісні шпаклювальні суміші, які легко заповнюють всі отвори, створюючи ідеально рівне покриття. Якщо потрібно позбавитися старого покриття, існує кілька способів, як зняти плитку з гіпсокартону. Щоб не пошкодити покриття, необхідно скористатися шпателем, акуратно підчіплюючи плитку з нижнього краю.

Декорування гіпсокартону штукатуркою

На сьогоднішній день штукатурка використовується як популярні елементи декору для обробки стін, перегородок, подібно до декоративного пластику, каменю та інших матеріалів. Чи потрібно шпаклювати гіпсокартон перед застосуванням штукатурних сумішей? Безумовно, процес підготовки поверхонь здійснюється так само, як і для обробки іншими видами матеріалів.

Декорирование гипсокартона штукатуркой

Причому на вибір запропоновано безліч сумішей, які відрізняються:

  • компанією-виробником;
  • кольором;
  • фактурою;
  • методом нанесення та інше.

Розбираючись про те, як штукатурити гіпсокартон, додатково знадобиться спеціальний фактурний валик. З його допомогою можна виконувати різну стилізацію, створюючи імітацію натурального дерева, каменю, мармуру та інших відомих матеріалів. Причому для отримання якісних результатів можна використовувати лише один шар: штукатурні суміші досить щільні, тому відмінно заповнюють поверхню.

Підготовка гіпсокартону під обробку

підготовка гіпсокартону під обробку

Після того, як було завершено встановлення всіх необхідних конструкцій, потрібно приділити увагу підготовчим процесам. Умовно всі заплановані завдання можна поділити на кілька основних етапів:

  • Грунтовка. Багато власників квартир при самостійному виконанні ремонтних робіт не знають, чи потрібно ґрунтувати гіпсокартон. Цю процедуру важливо виконувати обов'язково за допомогою валика, а для важкодоступних ділянок використовують кисть. При цьому вибирають будь-який тип ґрунтовки, крім алкідної, яка може зіпсувати листи.
  • Шпаклівка та армування стиків. Обробка швів – ще одна потрібна процедура. Розбираючись з тим, як шпаклювати гіпсокартон, знадобиться використання стандартної суміші, а після 2 годин наносять другий армуючий шар.
  • Фінішна шпаклівка. В цьому випадку поверхня не просто вирівнюють, а роблять ідеально рівною. Перевірити якість нанесення шпаклівки можна за умов хорошого освітлення, оцінюючи все візуально.
  • Шліфування. Це завершальний процес, під час якого шліфуються всі місця нашарованих складів.

Це стандартний спосіб підготовки стін, перегородок та інших конструкцій із ГКЛ для різних варіантів майбутнього оздоблення.

Інструменти для обробки гіпсокартону

інструменти для роботи з гіпсокартоном

Залежно від вибраного способу обробки вибирають різний набір інструментів. Стандартний комплект передбачає застосування:

  • Малярний нож зі змінними лезами.
  • Пензлик для фарб, клейових складів, шпаклювальних сумішей.
  • Будівельний рівень.
  • Пензлик для ґрунтовки, пульверизатора.
  • Валиків для фарбування, ґрунтування.
  • Ємностей для змішування складів (спеціальні ванни).
  • Шпателів різної ширини, форми.
  • Наждаковий папір або сітка для шліфування.

Також можуть знадобитися перфоровані куточки, ножиці та інші інструменти.

Все про обробку гіпсокартону

Кожен з наведених варіантів має певні переваги та недоліки, тому що може бути використаний для конкретних приміщень з урахуванням рівня вологості, температурних перепадів. Прості методи обробки дозволяють виконувати всі процеси без допомоги майстрів-ремонтників. Грунтуємо, шпаклюємо гіпсокартон своїми руками лише з використанням якісних складів.

Інтернет-магазин Venbud підкаже, де можна вибрати та купити будматеріали у Києві за демократичними цінами від різних виробників. Великий асортимент дозволяє підібрати потрібний товар на будь-який бюджет.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Переваги
Недоліки
Рейтинг
Код
captcha
Введіть символи, які ви бачите на зображенні.
Підписуйтесь, щоб дізнаватися першим про акції та пропозиції