Як зробити і підключити теплу підлогу?

Перед тим, як зробити теплу підлогу, потрібно визначитися із доцільністю її встановлення. Це дуже важливий момент - роботи з монтажу таких пристроїв потрібно проводити до того, як буде зроблено стяжку або укладено фінішний матеріал. Навіть найвигідніша система обігріву не варта того, щоб розбирати хороше покриття для підлоги. Найкраще дочекайтеся запланованого ремонту, і вже тоді облаштовуватиме якісну електричну теплу підлогу під час запланованого ремонту. При цьому ви отримаєте наступні плюси: рівномірний розподіл тепла у приміщенні, створення комфортного мікроклімату, економію теплової енергії (20-50%), можливість самостійного керування обігрівом тощо.

Як правильно укласти теплу підлогу?

як правильно укласти електричну теплу підлогу

Дізнавшись, як зробити теплу підлогу в будинку, ви можете виконати цю роботу самотужки. Багато хто так і робить, бажаючи значно заощадити на послугах. Благо, матеріал зараз доступний, достатньо звернутися до хорошого інтернет-магазину будматеріалів, щоб придбати якісні, надійні комплекти. При необхідності продавці допоможуть обрати кращий товар і визначити необхідний обсяг закупівель.

Сучасний ринок пропонує кабельний та інфрачервоний варіанти. У будь-якому випадку комплект складається з:

  • нагрівальних елементів;
  • датчиків температури;
  • терморегуляторів.

Правила установки в обох випадках трохи відрізняються, тому наведемо їх паралельно.

Як укласти кабельну теплу підлогу:

  • Визначити місце підключення, встановлення датчика та регулятора.
  • Укласти на несучій поверхні шар теплоізоляції з відбивачем.
  • Зверху укласти кабелі та змонтувати систему терморегуляції, що оберігає пристрій від перегріву.
  • Залити цементно-піщаний розчин. Важливо не допустити на цьому етапі утворення порожнин - стяжка має бути цільною, надійно захищати дроти.
  • Залишити до повного застигання розчину та набору міцності - на цій піде не менше 30 днів. Після цього етапу перевірити працездатність.

Як підключати теплу підлогу матову та інфрачервону:

  1. Підготувати основу – забезпечити рівність, близьку до ідеальної. За наявності відчутних дефектів у стяжці усунути їх, аж до заміни на нову. Далі працювати приступати тільки після повного висихання розчину.
  2. Укласти плівку з нагрівальними елементами, підключити датчик та регулятор. Простежте, щоб при приєднанні проводів до окремих секцій вони не перетиналися один з одним - таких "горбків" бути не повинно.
  3. Перевірити у робочому режимі, у разі виявлення несправностей усунути їх.
  4. При сухому монтажі накрити мати захисною плівкою, при мокрому залити розчином і почекати 30 днів.
  5. Встановити фінішне покриття.

Під які поверхні можна стелити теплу підлогу?

під які поверхні стелять електро тепла підлога

Часто запитують, чи можна класти ламінат на теплу підлогу. Це можливо при використанні нагрівальних матів та ІЧ-плівок. Взагалі використання цих варіантів дає практично необмежені можливості у вигляді покриття. Щоправда, від характеру та властивостей фінішного матеріалу сильно залежить ефективність тепловіддачі:

  • Плитка. Перше місце ефективності. Кераміка відмінно передає тепло, забезпечуючи рівномірність його розподілу поверхнею. Ще один плюс – надійний захист від механічних впливів. Цей варіант застосовується у 85% випадків.
  • Ламінат. Також хороший вибір при укладанні матів "сухим" методом. Але є обмеження, про яке потрібно знати, якщо ви вирішили зробити теплу підлогу під ламінат.
  • Лінолеум. Не дуже частий вибір. Застосовується тільки при “мокрому” способі встановлення кабельних моделей, оскільки даний вид покриття не забезпечує належного захисту від пошкоджень. Але і цей варіант не дуже гарний, оскільки тепловодність матеріалу залишає бажати кращого. Може застосовуватися лише як додатковий підігрів.
  • Ковролін. На останньому місці теплопровідності, тому його не рекомендують використовувати в поєднанні з електросистемою поверхневого обігріву.

Як укладати теплу підлогу під плитку?

як стелити теплу підлогу під плитку

Щоб укласти теплу підлогу під плитку, потрібен наступний алгоритм дій:

  • Скласти схему, розрахувавши корисну площу та необхідний обсяг матеріалу. При укладанні кабелю під час розрахунку враховується крок між проводами (6 - 10 див).
  • Підготувати основу, за потреби вирівняти поверхню, підвести під заданий рівень. Очистити від пилу та сміття, обробити ґрунтовкою для кращої адгезії.
  • Покласти теплоізоляційний шар (виконується, якщо після цього укладається стяжка).
  • Встановити кабель чи мати. У першому випадку фіксація відбувається за допомогою монтажної стрічки, відрізки якої прибиті до основи дюбелями. Розмір кроку вибирається з завдань обігріву: основний чи додатковий. Кабель не повинен самоперетинатися! Мати просто розстилаються по поверхні і за потреби розрізаються на різні секції, які потім стикуються один з одним проводами. Важливо: місце комутації холодного та нагрівального кабелів має бути зануреним у клейовий розчин, який при застиганні забезпечує їхню нерухомість та захист контакту.
  • Встановити датчик. Для цього робиться штроба (поглиблення) в стяжці, по якій проводиться гофрорукав, що йде від найближчої стіни. Провід від датчика підводяться до термостата, розташованого на стіні. Сам датчик розміщується між лініями кабелю, з відривом щонайменше 15 див від витків нагрівальних жил. Крім проводів датчика до термостату проводяться силовий та холодний кінець. Край гофрорукава тут закривається ізолентою.
  • Покрити покладену конструкцію тонким шаром еластичного плиткового клею.
  • Через добу укласти плитку.

Цей варіант відмінно підходить, якщо ви вирішили зробити теплу підлогу у ванній кімнаті.

Як укласти теплу підлогу під ламінат?

як укласти теплу підлогу під ламінат

Для цього покриття підходять мати та ІЧ-плівки. Алгоритм їхнього монтажу описаний вище. Єдине зауваження: якщо ви вирішили зробити теплу підлогу в квартирі або будинку з такою обробкою для підлоги, пам'ятайте про температурні обмеження. Краще застосовувати цей спосіб як додаткове джерело тепла. При виборі відповідного обладнання слід враховувати:

  • температуру нагріву;
  • потужність;
  • клас ламінату та параметри ламінату;
  • товщину стяжки.

Як підключити та перевірити теплу підлогу?

як підключити теплу підлогу

Як підключити теплу підлогу до вимикача:

  • Зняти декоративну рамку.
  • Підключити клеми:
  • LN – живлення, де: L – фаза; N – нуль;
  • OUT – підключення встановленої системи;
  • Sensor – датчик температури.
  • Після підключення просто увімкніть та протестуйте роботу встановленого пристрою. Будьте уважні - якщо ви помилитеся і підведете живлення до клем датчика, обладнання просто вийде з ладу.

Важливо: оскільки нюанси підключення можуть бути різними у різних моделях, відповіді на ці питання краще шукати в інструкції.

Коли все буде готове, потрібно перевірити цілісність кабелю або з'єднань матів шляхом продзвону та виміряти опір.

Тестування інфрачервоної системи проводиться за невисокої температури перед укладанням гідроізоляційного шару та фінішного покриття. При включенні перевіряються з'єднання, відсутність іскріння, факт нагрівання.

Як налаштувати та відрегулювати теплу підлогу?

як налаштувати та перевірити електричну теплу підлогу

Є різні види терморегуляторів:

  • Механічний - найпростіший, що працює за принципом димера. Температура встановлюється поворотом пристрою за годинниковою стрілкою. Крайнє ліве положення – вимкнення.
  • Цифровий - оснащений таблом із даними за заданою та фактичною температурою. При досягненні зазначеного значення відбувається автоматичне вимкнення.
  • Програматор - дозволяє задавати режим роботи за графіком на тиждень/місяць вперед з розбивкою за часом. Це досить складний девайс. Докладно про те, як налаштувати теплу підлогу в такому випадку, написано в інструкції до виробу.

Де можна купити теплу підлогу в Києві?

Якщо ви хочете зробити теплу підлогу у приватному будинку чи квартирі, звертайтесь до інтернет-магазину Venbud. Тут представлена продукція надійних виробників, пропонується якісний сервіс та доступні ціни. Купуйте вигідно, швидко та зручно на сайті venbud.com.ua.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Переваги
Недоліки
Рейтинг
Код
captcha
Введіть символи, які ви бачите на зображенні.
Підписуйтесь, щоб дізнаватися першим про акції та пропозиції