Види, розміри, вага та товщина гіпсокартону

Одним із найпопулярніших, затребуваних будівельних матеріалів вважається гіпсокартон, який використовуються для оздоблювальних робіт у різних приміщеннях. Конструктивно цей матеріал складається з кількох міцних шарів: картон та внутрішній шар гіпсу. Причому гіпсовий шар відрізняється спеціальним складом, в якому виробники застосовують різні добавки, здатні збільшити початкові показники міцності та інші не менш важливі властивості матеріалу. Перед покупкою необхідно врахувати різні розміри аркуша гіпсокартону, не ігноруючи подальших умов експлуатації.

Які основні види гіпсокартону

Залежно від умов виробництва, обробки та подальшої сфери експлуатації, декоративний оздоблювальний матеріал класифікується так:

  1. Звичайний або ГКЛ - використовується для обробки стель, стін, вологість яких знаходиться в межах норми.
  2. Вогнестійкий або ГКЛО - такий гіпсокартон застосовується в будинках, де відзначають нестабільні температурні показники, підвищений рівень пожежної небезпеки (горищні приміщення, облицювання стін біля камінів, печей). За показники вогнестійкості відповідають відповідні добавки у складі.
  3. Вологостійкий або ГКЛВ призначений для приміщень, де рівень вологи варіюється в межах 82-85% (ванни, санвузли, басейни, кухні та інше). При цьому лицьову частину рекомендується обробляти із застосуванням гідроізолюючих, водостійких складів.
  4. Вологовогнестійкий або ГКЛВО – представлені види гіпсокартону відмінно поєднують у собі всі характеристики двох попередніх виробів. Вони не бояться негативного впливу вологи та відкритого вогню.

Перед покупкою рекомендується врахувати ще кілька відмінних рис цих видів - колір і маркування.

види та маркування гіпсокартонних листів

Класифікація гіпсокартону типу кромки

Тип кромки є ще однією важливою умовою перед вибором якісного оздоблювального матеріалу від різних компаній-виробників. Виділяють такі основні варіанти:

  • Пряма – така обшивка виключає ймовірність подальшого загортання швів у конструкції.
  • Витончена – невелика товщина гіпсокартону вимагає від майстра проведення додаткової процедури армування із застосуванням стрічок. Завершальним етапом вважається шпаклівка поверхні.
  • Напівкругла із зовнішнього (лицьового) боку – відбувається процес шпаклівки всіх стиків.
  • Напівкругла та витончена одночасно – перед використанням шпаклівки потрібно спочатку зробити армування перегородок.
  • Закруглена – всі стики потрібно лише шпаклювати.

Обираючи, який потрібен гіпсокартон, важливо врахувати, що найпопулярнішими в роботі вважаються вироби з витонченою та напівкруглою витонченою кромкою. З їхньою допомогою вдається створити ідеально рівні шви. Що стосується прямої кромки, ці типи знайшли своє застосування у процесі багатошарової обшивки, коли потрібно використовувати внутрішній шар.

Де застосовують гіпсокартон?

Великий асортимент різноманітних видів дозволяє його використовувати практично скрізь: починаючи зі створення несучих перегородок, установки арочних конструкцій і закінчуючи обробкою повітроводів, металевих поверхонь та інше.

При цьому виділяють три головні способи кріплення, залежно від радіусу вигину, наявності/відсутності штукатурки на стінах та інших умов:

  1. На підготовлений каркас, виготовлений з металевих профілів. У такому разі вдається втілити в реальність різні рішення, задуми – наприклад, криволінійні конструкції.
  2. На підготовлений каркас, виготовлений з дерев'яних брусів. Сторони гіпсокартону фіксуються шурупами, що при створенні міжкімнатних перегородок.
  3. На клейові суміші цей спосіб називають безкаркасним. Серед переваг відзначають мінімальну кількість інструментів та високі показники шумоізоляції.

Перед початком використання одного із трьох запропонованих методів рекомендується звернути увагу на вагу гіпсокартону. Важливо, щоб підготовлений каркас або відсутність передбачали майбутні навантаження на поверхню.

застосування гіпсокартону

Основні характеристики гіпсокартонних листів

При виборі гіпсокартонних конструкцій одним з найважливіших пунктів є інформація про вагу, розмір і товщину. Таким чином, можна вирахувати кількість облицювання для конкретної площі.

Розмір стінового гіпсокартону може бути наступним:

  • 1200х2000 мм при товщині 6,5 мм важить 12 кг, при 9,5 мм – 18 кг, при 12,5 мм – 23 кг. За основу було взято площу 2,4 м2.
  • 1200х2500 мм при товщині 6,5 мм важить 15 кг, 9,5 мм – 22 кг, 12,5 мм – 29 кг. За основу було взято площу 3 м2.
  • 1200х3000 мм за товщини 6,5 мм важить 18 кг, за 9,5 мм – 27 кг, за 12,5 мм – 35 кг. За основу було взято площу 3,6 м2.

Щоб розібратися з умовним позначенням кожного елемента для сухого чи вологого клімату, важливо ознайомитись з особливостями маркування. Наприклад, ГКЛВ-А-ЗК-2500×1200×12,5 DIN 190 - 81 розшифровується, як:

  1. ГКЛВ – це гіпсокартонний лист вологостійкий.
  2. А – група, до якої матеріал належить з урахуванням точності розмірів (група А – висока точність).
  3. 3К – тип кромки.
  4. 2500х1200х12,5 – довжина гіпсокартону, ширина та товщина, вказані в мм.
  5. DIN 190 – 81 – це стандарт чи нормативний документ продукції.

Як додаткову інформацію відзначають інформацію про компанію, дату виробництва.

Вага листа гіпсокартону виходячи з його розміру (на 1 лист)

Популярні виробники гіпсокартону

Перш ніж купити гіпсокартон оптом необхідно ознайомитися з популярними виробниками даного будматеріалу. На сучасному ринку гіпсокартонних систем одними з найвідоміших вважаються такі компанії:

  • Knauf - компанія має більше 200 заводів, розташованих у більш ніж 37 країнах світу. Це один із найбільших світових постачальників гіпсокартонної продукції. Компанія була заснована двома братами ще 1932 року, а тому німецький бренд – це сімейний бізнес. В асортименті можна зустріти стінові, стельові, вологостійкі, вогнестійкі, арочні та інші моделі. Вага аркуша гіпсокартону залежить від різних розмірів продукції Knauf.

гипсокартон Knauf

  • Siniat – компанія є невід'ємною частиною Etex Group і виробляє стінові, арочні та стельові види різної довжини, товщини та певної ваги. Історія бренду розпочалася у 1995 році і до сьогодні компанія працює над регулярним розширенням власного каталогу.

гіпсокартон Siniat

Щоб дізнатися, скільки важить гіпсокартон певного бренду, необхідно врахувати габарити конкретного аркуша.

Тепер ви знаєте про гіпсокартон все

Враховуючи певну глибину профілю для встановлення, можна швидко та якісно виконувати усі заплановані монтажні роботи. Цей матеріал гарантує високі показники безпеки та допомагає встановлювати перегородки без застосування рідких розчинів.

Підібрати відповідні будматеріали оптом у Києві можна на сайті Venbud. Тут запропоновано великий вибір товару від різних перевірених брендів, які відрізняються розмірами та якістю виконання. Менеджери готові допомогти та проконсультувати клієнта, розповісти, яка довжина чи ширина гіпсокартону найкраще підходить для вирішення поставленого завдання.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Переваги
Недоліки
Рейтинг
Код
captcha
Введіть символи, які ви бачите на зображенні.
Підписуйтесь, щоб дізнаватися першим про акції та пропозиції