Де вигідніше робити ремонт: на вторинному ринку чи новобудові?

Питання, де краще купувати квартиру, з оглядом на ремонт, дуже актуальне для потенційних покупців. А під час пошуків в інтернеті можна знайти абсолютно різні відповіді. Одні автори стверджують, що дешевше відремонтувати жилплощу, куплену в новому будинку. Інші - що при облаштуванні та оздобленні нерухомості, що купується на вторинному ринку, нові власники витрачають менше коштів. А при уважному прочитанні виявляється, що всі вони лише рекламують свій вид діяльності, спираючись на продаж первинного чи вторинного житла.

Насправді відповідь на це питання завжди індивідуальна і залежить від цілого ряду факторів. Однозначно можна сказати лише, що свої плюси та мінуси є в кожному варіанті. У цій статті ми намагатимемося найповніше розкрити їх, щоб ви знали, які критерії та нюанси (а також непередбачені моменти) потрібно враховувати при ухваленні рішення. А допоможуть нам в цьому спеціалісти інтернет-магазину “Венбуд”.

Будматеріали для ремонту

Ремонт в новобудові

Купити квартиру від забудовника можна з різними рівнями оздоблення. Вочевидь від цього залежить і вартість нерухомості, яка значно збільшується при кожному вищому рівні здійснених робіт. Ось які види обробки доступні для покупців у стандартному варіанті:

Чорнова

Власне, в цьому випадку ви купуєте порожню коробку, іноді навіть без перестінків (це питання ми розглянемо нижче) і обробки. Інженерні комунікації (крім опалення) доводяться до квартири, а все внутрішнє електропроведення та розведення труб вже здійснюється силами покупця. Підлога може бути без стяжки. Опалювальна система найчастіше повністю оснащена, у тому числі встановлені радіатори. Плюси цього варіанта: ви все робите повністю під свої смаки та вимоги. Мінуси – великий обсяг початкових витрат. Наприклад, вам доведеться закуповувати багато будівельних матеріалів та пристроїв: гіпсокартон, будівельні суміші, дроти, труби, сантехнічні пристрої та ін.

Передчистова

Ви купуєте приміщення без фінішного оздоблення, але з вже рівними поверхнями. На підлозі є стяжка, на стінах - штукатурка. Іноді стіни можуть бути навіть пошпакльовані. Встановлено радіатори, балкони та лоджії вже зі склінням, труби проведені, можна встановлювати лічильники води. Власними силами виконується лише фінішне оздоблення (шпалери, декоративна штукатурка, декоративні панелі та ін.) та встановлення міжкімнатних дверей.

Чистова

Покупець отримує все готове для в'їзду та проживання. Робити нічого не треба. Але й у цьому випадку можливі варіанти. Іноді забудовник пропонує на вибір оздоблення класу "Економ", "Стандарт" або "Комфорт". Що вигідніше для себе, кожен вирішує сам з урахуванням різних факторів, про один з яких ми поговоримо нижче.

Під ключ

Деякі забудовники пропонують квартири з частково встановленими меблями, наприклад кухонним гарнітуром. Іноді можна замовити індивідуальне планування та дизайн з відповідним підбором будівельних матеріалів. Це найдорожчий, можна сказати, преміальний вид обробки від забудовника.

Які переваги ви отримуєте, купуючи нерухомість у вже готовому (частково чи повністю) вигляді:

  • зазвичай будівельні бригади, які у ролі підрядників укладають контракти, працюють за меншими розцінками;
  • будматеріали закуповуються оптом та теж мають меншу ціну.

Все це веде до зменшення вартості ремонту кінцевого споживача. Але, звичайно, доводиться приймати стандартно оформлену квартиру і жити в ній. Покупці, які прагнуть індивідуальності, вибирають варіанти з чорновим та передчистовим оздобленням. Для створення власного планування доведеться витрачатися на такі етапи:

  • створення проекту;
  • зведення перегородок з гіпсокартону або кладки з цегли, пористого бетону тощо;
  • проведення інженерних комунікацій.

І лише потім приступати до оздоблювальних робіт.

При обробці в стандартному або економ-варіанті ви отримаєте: дешеву плитку в санвузлі лінолеум або ламінат на підлогах, недорогу сантехніку та паперові шпалери на стінах. Оздоблювальні матеріали при цьому можуть бути використані також невисокою якістю. Начебто вибір так собі, але є нюанс, про який ми поговоримо в наступному розділі.

Підводні камені

  • Нові будинки завжди дають осаду. Рухатися вони можуть продовжуватися протягом дуже тривалого часу (це залежить від особливостей ґрунту та інших факторів) – аж до 7 років. Тобто, ніяка якість ремонту не гарантує, що згодом, наприклад, не розтріскається, не відшаровується штукатурка і не виникне інших дефектів. Тут є два вирішення питання:
    • Зачекати з в'їздом деякий час. Зазвичай це спричиняє витрати на проживання у іншому житлі.
    • Зробити початковий достатньо недорогий ремонт, проживши певний час із ним. І потім вже обробити квартиру в міру можливостей, благо, на той час і коштів можна піднакопичити.
  • Якщо ви берете квартиру з вже готовою обробкою в стандартному або економ-класі, потрібно бути готовим до того, що виникне бажання змінити міжкімнатні двері на якісніші. Це ж стосується і покриттів на підлозі, що не влаштовують вас.
  • Якість штукатурки та інших робіт, які неможливо оцінити одразу, залежить від сумлінності підрядника. Власне, немає гарантій, що згодом не виявляється прихованих дефектів.

Ми повинні були сказати про це, але, задля справедливості, зазначимо, що оцінка майбутнього ремонту в новобудовах завжди простіше, ніж у вторинках. Досвідчений майстер завжди зможе визначити, які роботи доведеться виконати на кожному конкретному об'єкті. Приховані вади – це рідкість. А помилки, виявлені у роботі підрядника, зазвичай легко усуваються. А інженерні мережі, стяжка і рівність стін зазвичай не потребують доробок та переробок.

Розглянувши всі чинники, що визначають переваги та недоліки проведення ремонту у новобудовах, перейдемо до розгляду критеріїв, що визначають плюси та мінуси оздоблення квартир із вторинного житлового фонду.

Будматеріали для квартири

Ремонт на вторинному ринку

Вартість обробки при покупці нерухомості у колишніх власників також залежить від різних умов. Розглянемо їх докладніше.

Вік будинку

Найвигідніший варіант: покупка об'єкта в нещодавно збудованій висотці, в якій деякий час встигли пожити колишні власники. Це означає, що труби, теплові мережі та електропроводка не зношені, виконані із сучасних матеріалів та їх заміна буде потрібна дуже нескоро. Для в'їзду та комфортного проживання тут достатньо зробити звичайний косметичний ремонт. Якщо ж будинок старий, згодом можуть проявитися проблеми, що накопичилися з часом.

Планування

Якщо вас влаштовує ціна, розташування, поверх та інші умови, але ви хочете змінити планування, доведеться демонтувати існуючі перегородки і зводити нові. Це дуже суттєві витрати, як на роботу фахівців, так і на матеріали та вивезення будівельного сміття.

До речі, ця можливість обумовлена ​​ще й типом будинку: у панельних спорудах майже всі стіни несучі, їх можна прибирати лише за спеціальною і дуже дорогою технологією, зі складанням попередніх розрахунків, узгодженням, створенням цілої системи підпірок тощо. Вважатимемо, що це практично неможливо. А ось у монолітних будовах несучих елементів менше, тут є простір для втілення своїх ідей.

Стан усіх поверхонь у квартирі

Можливо, доведеться вирівнювати стіни, стелю чи підлогу. Це потрібно враховувати ще на момент підбору оптимальної житлової площі. Потрібно перевіряти рівень, щоб передбачити можливі етапи роботи. Якщо потрібно лише підрівняти стяжку або усунути деякі нерівності на стіні, це одна справа. Такі роботи можна виконати без сильного засмічення, вже перебуваючи в квартирі (перейти, наприклад, в іншу кімнату і так поступово робити ремонт у всіх приміщеннях по черзі. Інша справа, якщо доведеться знімати колишню стяжку та збивати стару штукатурку. Це знову пов'язано з великим об'ємом пилу та сміття, яке потрібно буде вивозити.

Электрика, сантехніка

Складність робіт у цьому випадку залежить від загального стану квартири, а також безпосередньо труб і електричних дротів. Найчастіше це залежить від віку побудови. У старих будинках ще можна зустріти алюмінієві дроти, які, якщо навіть поки що й справляються зі своїм завданням, але будь-якої миті можуть поламатися або перегоріти. Вони потребують однозначної заміни. Швидше за все, якщо не планується додаткова обшивка гіпсокартоном, стіни доведеться штробити. Це дуже трудомістко, курно і дорого. Доведеться витрачатися також на захист усіх поверхонь у квартирі - дуже дрібний пил від штробіння проникає буквально скрізь і вимагає мало не герметичного захисту.

Водопровідні та каналізаційні труби, що відслужили свій термін, також доведеться змінювати. Вони можуть пошкодитися навіть при встановленні нового унітазу та ванни або трохи згодом. Якщо ж будинок порівняно новий, то такої потреби зазвичай не виникає. Якщо, звичайно, вам не захочеться поставити душ замість ванни або внести ще якісь зміни у плануванні ванної кімнати.

Підводні камені

Небезпека криється в прихованих вадах, які можуть виявитися з набагато більшою ймовірністю, ніж у новобудові. при простому візуальному огляді практично неможливо визначити стан конструкцій будівлі, комунікацій, проводки та, у разі останніх поверхів, покрівлі.

Звертайте увагу на якість встановлення дверей та склопакетів, щоб неприємні несподіванки не були виявлені після всіх ремонтних робіт.

Навіть досвідчений майстер не може бути впевнений, які проблеми доведеться вирішувати для усунення всіх можливих дефектів. Наприклад, під цілком свіжими шпалерами може ховатися готова посипатися штукатурка, а під блискучою своєю білизною ванною проходити труби, що вже втратили свої експлуатаційні якості. Проведення дротів – це взагалі окрема історія. Через недостатній переріз дроту, наприклад, він може не витримати доданого навантаження через збільшення кухонної техніки або нового бойлера. При цьому розетки та вимикачі можуть бути нові, а на перший погляд усе працює справно.

Тобто знову потрібно дивитися на вік будинку. У хрущовках і сталінках ви навряд чи відбудетеся простими косметичними удосконаленнями - може знадобитися повноцінний капітальний ремонт. Зрозуміло, що кожен етап робіт, що додається, оплачується окремо. Тому фахівці зазвичай так і встановлюють розцінки, беручи свої послуги поетапно.

Наприклад, спочатку проводиться демонтаж і вивіз сміття, і тільки потім проводиться попередня оцінка ремонтних робіт - це залежить від того, чи виявлено грибок під оздоблювальним шаром, чи потрібно міняти труби (і які з них, якщо не всі), яка проводка, наскільки нерівні стіни, підлога і стеля, тощо. Є й інший вихід – можливі проблеми, які можуть виявитися вже в процесі, закладаються у вартість всього комплексу запланованих заходів. Майстри закладають 10%.

Дизайн квартири після ремонту

Висновок

Як бачимо, в обох випадках кінцева сума витрат на ремонт залежить від стану, в якому ми отримуємо квартиру. У первинці вона може бути куплена з різними видами оздоблення, і кожен із них тягне за собою окремий обсяг робіт. Нерухомість, куплена у колишніх господарів, також може по-різному потребувати проведення тих чи інших ремонтних заходів.

Якщо купите вторинну систему в непоганому стані, з задовільною проводкою та іншими інженерними мережами, капітальних змін не знадобиться, і витрати будуть мінімальні. Ви обійдетесь без завезення великої кількості матеріалів, що вигідно відрізняється від ремонту в новобудові з чорновим оздобленням.

Натомість за потреби капітального ремонту бюджет на нього може досягти дуже невигідного рівня. Іноді він перевищує аналогічні витрати під час ремонту новобудови на 30%. У такому разі взагалі виникає питання про доцільність цієї покупки.

Але, що б ви не купили, житлову площу в новобудові або на вторинному ринку, все необхідне для ремонту ви можете придбати в інтернет-магазині «Венбуд». Також наші фахівці готові надати професійні консультації щодо будь-яких видів будівельних матеріалів.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг
Код
captcha
Введіть символи, які ви бачите на зображенні.
Підписуйтесь, щоб дізнаватися першим про акції та пропозиції