Що таке OSB: як роблять переваги?

Розглянемо багатьох питання, що цікавить - що таке ОСБ плита?

Панелі ОСБ були розроблені в Америці як доступний матеріал для будівництва та виробництва окремих частин меблів.

Як розшифровується ОСБ? Їхня оригінальна назва – Oriented Strand Board, що стало основою для абревіатури ОСБ, незважаючи на те, що в дослівному перекладі матеріал позначає плиту з орієнтованої стружки. Такі плити активно застосовуються у будівельних роботах: вони є частиною СІП-панелей, використовуються для оздоблення стін, підлог, покрівлі, перекриттів тощо.

Нерідко з них створюють різні господарські будівлі, перегороджують приміщення або застосовують, щоб сформувати будівельні риштування. Варіантів використання плит із орієнтованої стружки безліч, адже виробники пропонують матеріал із різними характеристиками.

Як роблять ОСБ панелі?

Для виробництва використовується тріска з деревини, при цьому розмір стружки не перевищує 1,5 див. Шари спресовані при високому тиску та температурі, між собою вони з'єднані клейовими матеріалами. Готові плити покривають вологозахисним складом, що забезпечує найкращі експлуатаційні властивості.

Які бувають види ОСБ плит?

Часто виникає питання – який OSB краще? Плити з орієнтованої стружки можуть використовуватися як для зовнішніх робіт, так і для внутрішнього оздоблення, тому матеріали відрізняються властивостями.

Яке буває ОСБ та номер що це? Є чотири варіанти:

  1. OSB-1. Це варіант для ненавантаженої площі, яка монтується у сухому просторі, захищеному від фізичного впливу зовнішнього середовища;
  2. OSB-2. Такі матеріали підійдуть для конструкцій, що несуть навантаження, але перебувають у сухому приміщенні без підвищеного рівня вологості;
  3. OSB-3. Призначені для навантажених конструкцій при вологості навколишнього середовища, що дає їм назву вологостійкого ОСБ;
  4. OSB-4. Найбільш міцні та стійкі до деформацій моделі. Їх можна експлуатувати в умовах навантажень та вологи.

Ширина плити може змінюватись від 6 до 40 мм. Додатково передбачено, що в окремих моделях покривають одну поверхню лаком або рідким ламінуванням.

Також можуть бути передбачені кріплення із торців плити ОСБ, її країв. Такі плити називаються ОСБ плита з пазом.

Переваги матеріалу OSB листа

Технологія створення плит ОСБ дозволила виготовляти матеріал, для якого характерні основні переваги деревини. Плити поєднують легкість і міцність, вони не розшаровуються, не спалахують, стійкі до грибків і гниття, досить екологічні.

Можна купити ОСБ плиту потрібного розміру, що позбавляє необхідності розраховувати відходи при роботі. Кількість швів також буде мінімальною, а отримана поверхня – ідеально рівною.

Додаткові переваги OSB – хороші показники звукоізоляції, а також запобігання тепловтраті всередині приміщення, для якого використані плити з орієнтованої стружки. Правильно вибраний матеріал не деформується при контакті з водою, а термін служби конструкції не має обмежень.

Але крім переваг плити ОСБ мають значний недолік – недобросовісні виробники додають до складу клейових речовин формальдегід. Це токсичний засіб, що вирізняє неприємний запах.

Хоча при подальшій обробці поверхні плити покривають ґрунтовкою та фарбують, варто звертати увагу на виробника та характеристики виробів. Найбільш безпечна продукція європейського виробництва, вона обов'язково має відповідне маркування. Але й вітчизняні виробники не ігнорують вимоги міжнародного стандарту Е1 щодо якості будматеріалів.

Тому важливим є правильний вибір постачальника, який турбується про якість виробу, а також його доступну вартість для покупця. Саме таким є інтернет-магазин будматеріалів Venbud.

Також цікаво почитати:

Підписуйтесь, щоб дізнаватися першим про акції та пропозиції