Підлога з ОСБ – укладання ОСБ на підлогу

Конструктивно плити ОСБ є сендвіч, що складається з трьох шарів або більше, в залежності від компанії-виробника і способу виготовлення дощок. Як правило, два шари (верхній та нижній) – це пресовані плити з натурального дерева, а саме – з деревної стружки. При цьому стружка рівномірно розподілена по всій довжині поверхні та укладена у зовнішніх шарах вздовж, а у внутрішніх – упоперек. Додатково виробники використовують у складі таких плит спеціальні просочення як воску, борної кислоти або формальдегідної смоли.

Укладання ОСБ на підлогу дозволяє успішно вирівняти покриття для підлоги, роблячи його більш стійким і міцним. Представлений матеріал відрізняється наступним списком важливих характеристик та переваг:

  • високі показники механічної міцності;
  • стійкість до високого рівня вологи;
  • чудові термо-і шумоізоляційні властивості.

Крім того, варто відзначити, що якісний вологостійкий ОСБ відрізняється простим способом монтажу, з яким може впоратися навіть недосвідчений будівельник.

Яку ОСБ плиту вибрати для підлоги?

Обираючи, яке ОСБ стелити на підлогу, потрібно ознайомитися з представленим асортиментом матеріалів і з'ясувати, що плити випускають у двох основних видах – зі шпунтованою та звичайною кромкою. Підібрати потрібну конструкцію для роботи можна з урахуванням наступних критеріїв:

  1. Марка. Для житлових приміщень використається якісний матеріал – OSB-3. Це вологостійкі вироби, стійкі до різних навантажень, тому добре справляються з функцією надійної основи.
  2. Компанія виробник. Підлога з OSB найкраще монтувати із застосуванням матеріалів з Європи та Канади. Такі вироби виконані з якісної сировини та повною мірою відповідають усім нормам екологічної безпеки.
  3. Товщина ОСБ для підлоги. Для стяжки з бетону рекомендується використовувати плити завтовшки не більше 10 мм, а для дерев'яних лаг найкращим рішенням є плити 15-18 мм (за умови, якщо між лагами зберігається дистанція до 1,5 м). За наявності кроку 60 см, показники товщини можуть змінюватись в межах 22-25 мм і навіть більше.

У продажу можна зустріти плити товщиною від 6 до 26 мм. Від товщини залежить міцність матеріалу на вигин. Адже саме міцність відіграє важливу роль при створенні рівної поверхні, оскільки підлога витримує величезні горизонтальні навантаження.

Укладання ОСБ на дерев'яну підлогу

Підготовляючи всі необхідні інструменти для монтажних робіт, не слід забувати про застосування рівня. Застелити підлогу із ОСБ у приватному будинку можна власноруч. Одним із найкращих методів укладання є укладання на дерев'яний каркас. Адже в такому разі вдасться забезпечити циркуляцію повітряних мас під настилом, а під плитку укласти необхідну кількість матеріалу для тепло- та гідроізоляції.

Розібратися з тим, як класти ОСБ на підлогу можна, дотримуючись наступних етапів роботи:

  • Здійснюється обробка всіх дерев'яних деталей за допомогою антисептика.
  • Укладання лаг відбувається паралельно один до одного з дотриманням необхідного кроку.
  • Від стіни відступають близько 15-20 см для успішного укладання крайніх опор.
  • ОСБ рівномірно розкладають на лаги для примірки та розкрою, відзначаючи лінії поперечних стиків.
  • По лініях відбувається укладання поперечних елементів каркасу.
  • Укладаючи підлогу на дачі з ОСБ, плити розташовують у шаховому порядку з обов'язковим відступом від стіни та одна від одної.

Фінішним етапом монтажу є заливання по всьому периметру кімнати монтажною піною.

Укладання ОСБ на бетонну підлогу

Щоб застелити підлогу з ОСБ у квартирі на бетонну основу, потрібно врахувати той факт, що мінімальна товщина покриття повинна становити 16 мм. Якщо поверх конструкції планується укладання ламінату, паркетної дошки та інших матеріалів з підвищеними показниками жорсткості, товщина може бути зменшена до 10-12 мм. Коли плити використовуються як чистове оздоблення, товщина ОСБ на підлогу балкона повинна бути близько 20 мм.

Перед початком виконання робіт необхідно провести вирівнювання бетонного розчину з метою позбавлення від різних дефектів старого покриття. При цьому після укладання наливної суміші має пройти 4 тижні.

Враховуючи оптимальний розмір ОСБ на підлогу, виділяють два поширені методи фіксації плит:

  • Використання універсального монтажного клею. При цьому потрібно буде прогрунтувати поверхню і дати їй висохнути.
  • Кріплення із застосуванням набору дюбелів, витрата яких залежить від пристрою всієї конструкції та розмірів плит.

Незважаючи на обраний спосіб фіксації, всі листи обов'язково повинні бути укладені зі зміщенням швів. По периметру важливо зберегти невеликі щілини розширення матеріалу під впливом температур.

Як покласти ОСБ плиту на глиняну підлогу?

Підлога в гаражі з ОСБ відноситься до списку найпростіших і найдешевших конструкцій, які також зустрічаються і на дачі. За стандартом конструкція повинна виглядати так: шар глини з соломою товщиною близько 5-10 см, далі плівка (або руберойд) з метою отримання гідроізоляційного шару, а також пісок. Оптимальним варіантом є укладання плит із пазом товщиною від 8 до 10 мм.

Розбираючись із питанням, чи можна OSB стелити на підлогу з глини, важливо відзначити два основні способи модернізації, які найчастіше використовуються у роботі:

  • Зверху на глиняну підлогу потрібно укласти дощату конструкцію на лагах, застосовуючи міцні рейки.
  • Між лагами можна укласти шар пінопласту, а згори – ОСБ плита з пазом. В результаті виходить досить недорога, але досить тепла підлога. У такому випадку листи виступають як чистове оздоблення, а тому їх поверхня додатково обробляється всілякими речовинами - лак, шпаклівка для роботи по дереву та інше. Поверх можна укласти лінолеум.

Застелити підлогу ОСБ вдасться також із застосуванням плівки. Для цього потрібно проклеїти шви та укласти дерев'яні плити.

Де стелять підлогу з OSB?

Розбираючись з тим, чи можна стелити ОСБ на підлогу, варто відзначити його чудові показники міцності та стійкості до негативного впливу зовнішніх факторів. Такі плити застосовують для укладання підлоги в гаражах, на дачах, у квартирах, у приватних будинках та заміських котеджах.

Укладати плити можна на:

  • Цементно-бетонну стяжку – використовується OSB-3 від європейських виробників, що має оптимальну товщину 18 мм. При цьому згори обов'язково потрібно використовувати верхній шар покриття – лінолеум, ламінат. Якщо ОСБ вважається основним покриттям, його товщина повинна бути від 22 мм.
  • Лаги - використовуються бруси з показниками товщини 3-5 см. Якщо укладання підлоги здійснюється на першому поверсі, тоді між лагами рекомендується використовувати насипний утеплювач або мінеральну вату.
  • Стара дерев'яна підлога – застосовують OSB-3 з товщиною від 18 мм і більше. Покладені листи фіксуються до поверхні підлоги за допомогою набору шурупів. При цьому слід дотримуватись оптимальної дистанції – 60 см.
  • Глиняні підлоги - в цьому випадку не обійтися без плівки та інших гідроізоляційних матеріалів.

В результаті можна зробити підлогу із ОСБ своїми руками, використовуючи мінімальний набір інструментів.

Переваги конструкції підлоги з ОСБ плит

Розібравшись з тим, як настелити підлогу з ОСБ, вдасться відзначити важливий перелік переваг, які можна отримати при роботі з таким популярним матеріалом.

Відзначають три основні та важливі переваги:

  1. Зручність. ОСБ вважається зручним та практичним матеріалом для того, щоб забезпечити рівне покриття великої ділянки. При цьому лаги можна розташувати таким чином, щоб закласти між ними утеплювач і створити теплу підлогу в житлових або нежитлових приміщеннях.
  2. Надійність. При додатковому використанні кріпильних елементів підлога не деформується і добре справляється з різними видами навантажень протягом тривалого часу. При цьому конструкція не просідає під вагою важких меблів (якщо спочатку було дотримано всіх правил грамотного підбору плит з урахуванням оптимальної товщини шару).
  3. Висока якість. ОСБ плити відрізняються привабливим зовнішнім виглядом за рахунок того, що виконані із стружки натуральної деревини.

Плити відрізняються відносно легкою вагою, а тому виконувати монтажні роботи можна власноруч, не вдаючись до допомоги бригади майстрів.

Чим покрити підлогу з ОСБ?

Ідеально рівна, тверда та міцна поверхня OSB вважається універсальною, а тому чудово підійде практично під усі сучасні фінішні види підлогових покриттів.

Вирізняють кілька поширених рішень:

  • Лак або фарба – ОСБ виступає як чистова підлога, а тому потребує обов'язкового декоративного оздоблення.
  • Застосування рулонних матеріалів у вигляді лінолеуму та ковроліну – важливо приділити увагу ділянкам стику, які повинні знаходитися нарівні з поверхнею підлоги.
  • Плитка - потрібно забезпечити нерухомість плитки на поверхні ОСБ, а тому доведеться розташувати лаги з мінімальною відстанню один від одного.
  • Ламінат – таке жорстке покриття для підлоги виключає ймовірність попередньої підготовки плит ОСБ. Усі нерівності у місцях стику плит можна нівелювати за допомогою підкладки.

На сайті інтернет-магазину будматеріалів Venbud кожен покупець зможе підібрати якісне рішення та купити оптом ОСБ плити у Києві за вигідними цінами з оперативною доставкою. Для максимальної зручності клієнтів запропоновано відразу кілька способів оплати товару: готівкою, безготівковий розрахунок чи переказ коштів на картку. Доставка здійснюється регулярно по всіх районах столиці та області.

Також цікаво почитати:

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг
Код
captcha
Введіть символи, які ви бачите на зображенні.
Підписуйтесь, щоб дізнаватися першим про акції та пропозиції