Монтаж ОСБ плит на стелю, стіну, підлогу, дах

У процесі будівництва різних будівель використовуються найякісніші та надійніші матеріали для роботи, а тому у вигляді перевіреного та відносно недорого шару облицювання використовується спеціальна ОСБ плита. Основна сфера її експлуатації – це створення високоміцних конструкцій у будинку, а саме: підлоги, стін та стелі. Однак монтаж ОСБ під бітумну черепицю та інші матеріали відрізняється певними особливостями, які важливо пам'ятати до початку виконання монтажних робіт.

Особливу увагу слід приділити підбору елементів кріплення, від якості яких залежить міцність всієї будови.

Які Саморізи, шурупи і якої довжини необхідні для кріплення ОСБ

Вибираючи, якими шурупами кріпити ОСБ, важливо відзначити, що дані плити виконані з деревної стружки, а тому для них потрібно підбирати кріпильні деталі, які використовуються для дерев'яного сайдингу, дощок та інших листів. Наприклад, при монтажі листів на дах будинку потрібно вибирати набір шурупів з урахуванням початкової товщини матеріалу:

  • У каркас кріплення має входити на глибину від 4 см і більше.
  • Довжина кріплення може змінюватись в межах від 5 до 7,5 см.

Варто відмовитись від використання цвяхів, які мають гладку поверхню.

Щоб зрозуміти, якими саморізами кріпити ОСБ до дерев'яної підлоги, необхідно врахувати характеристики та розмір дерев'яних плит. Надійно закріпити конструкцію дозволяють набори цвяхів спірального або кільцевого типу. Такі металеві елементи кріплення призначені для роботи з брусом, для виробів, виконаних з досить масивної деревини. Найкраще працювати з кріпленнями, які мають спеціальне напилення: оцинковане або нержавіюче. Це забезпечує необхідну довговічність цвяхів, а також їхню стійкість до негативного корозійного впливу при попаданні вологи.

Всі підібрані цвяхи та шурупи за своєю довжиною обов'язково повинні бути більшими, ніж товщина плити, як мінімум, у 2,5 рази. Як додаткова фіксація панелей застосовують також і клейовий склад – це відповідний синтетичний клей для роботи з ОСБ. Не рекомендується працювати зі складами, створеними на водній основі, оскільки вони містять парафін.

Розбираючись з тим, як кріпити ОСБ на стіну всередині приміщення, рекомендується використовувати шурупи з тарілчастою головкою, щоб зберегти певну естетику. Вони здатні глибоко йти всередину стіни і зберігати її привабливий зовнішній вигляд.

Витрати кріпильних елементів на 1 м2 близько 30-40 штук. В результаті на одну панель ОСБ необхідно придбати від 75 до 100 шурупів.

Монтаж ОСБ плит на стелю

Виконуючи монтаж ОСБ, потрібно спочатку вибрати певний і найбільш вдалий спосіб фіксації панелей. При внутрішній обробці приміщень необхідно звернути увагу на поверхню стелі: якщо вона відносно рівна і гладка, без візуальних деформацій, тоді не потрібно попереднє застосування теплоізоляційних матеріалів, спеціальної ніші для приховування від сторонніх очей всіх комунікацій в будівлі.

Розбираючись з тим, як приклеїти ОСБ, можна здійснювати фіксацію плит безпосередньо до поверхні стелі. За наявності деформацій спочатку потрібно подбати про створення надійної решетування.

Приступаючи до виконання роботи слід дотримуватись таких правил грамотної обшивки стелі:

  1. Укладання першого листа здійснюється ближче до найпомітнішого кута. Не обійтися без застосування спеціальних настановних шнурів.
  2. Перед монтажем від поверхні стіни слід відступити близько 10-15 см, а проміжок між ОСБ повинен становити не більше 3 мм.
  3. При використанні решетування не обійтися без попередньо виконаної розмітки: по зрізу панелі потрібно провести чітку лінію, що поєднуватиметься з протилежною лінією. Це основна орієнтація при фіксації шурупів.

Розібравшись з тим, як кріпити ОСБ до стелі, вдасться отримати досить якісне та рівне покриття, яке надалі потребуватиме обов'язкового фінішного оздоблення. Ви можете використовувати різні варіанти обробки: шпалери, фарбування, лакування поверхні та багато іншого.

Монтаж ОСБ на стіну

Виконуючи монтажні роботи всередині житлових приміщень, коли потрібно зрозуміти, як правильно кріпити ОСБ до поверхні стін, важливо спочатку ознайомитися з кількома можливими методами - горизонтально або вертикально. При цьому часто використовується високоякісна плита OSB вологостійка, товщина якої варіюється в межах 10-12 мм, а відстань між двома колонами повинна бути близько 400-600 мм.

Додатково весь простір стін заповнюють всілякими шарами утеплювача, як часто використовують мінеральну вату. У вигляді облицювання можна використовувати мінеральну штукатуру з шорсткою або гладкою поверхнею (для створення декоративного шару).

В результаті технологія монтажу має свої особливості та відмінності:

  • Щоб розібратися з питанням, як кріпити ОСБ, потрібно заздалегідь придбати необхідну кількість спеціальних шурупів для роботи з дерев'яними профілями. Це можуть бути відповідні спіралеподібні або кільцеві цвяхи, довжина яких повинна бути в 2,5 рази більша в порівнянні з товщиною плити, що використовується.
  • У процесі фіксації цвяхи з металу із захистом від корозії необхідно вбивати через певну дистанцію – 30 см на проміжних підпорах та через кожні 15 см на стиках дерев'яної плити.
    Що стосується зовнішнього краю ОСБ, тут забивати цвяхи потрібно через відстань 10 см.
  • При цьому оптимальна дистанція від краю ОСБ до елемента кріплення повинна бути від 10 мм і більше.

Враховуючи всю перелічену вище інформацію, кожен будівельник зможе розібратися з тим, який довжини саморізи для ОСБ найкраще підходять при монтажі плит на поверхню стін.

Крім того, важливо врахувати ще кілька корисних рекомендацій. Обов'язково потрібно зберігати оптимальні зазори між:

  • верхньою частиною деревної плити та балкою – близько 10 мм;
  • дерев'яними плитами, які позбавлені можливості паз-гребневої фіксації – близько 3 мм;
  • нижньою частиною ОСБ панелі та фундаментною стіною – 10 мм.

Наявність таких вентзазорів потрібна для вільної циркуляції повітряних мас, як зовні, так і всередині готових конструкцій. Це особливо важливо при підвищеному рівні вологості у приміщенні, де відбуваються монтажні роботи.

Монтаж ОСБ на підлогу

Щоб визначитися з тим, як кріпити ОСБ до підлоги, спочатку потрібно зрозуміти, з яким покриттям підлоги потрібно працювати - з дерев'яним або бетонним, так як кожен матеріал має певні особливості. Головне правило – це створення ідеально рівної та гладкої поверхні.

Виконуючи ремонт, часто використовують один із трьох найбільш популярних способів укладання ОСБ:

  1. Кріплення панелей поверх цементно-бетонної стяжки.
  2. Використання додаткової решетування, виконаної з дерев'яних лаг. Важливо точно знати, якими самонарізами кріпити ОСБ до лагам.
  3. Укладання на дерев'яну підлогу.

Усі перелічені способи відрізняються між собою деякі важливі нюанси, про які варто пам'ятати перед початком виконання робіт.

Укладання ОСБ на бетонне покриття для підлоги

Дізнатися, чим кріпити OSB до бетону, необхідно для власників квартир, де основа не вбиратиме зайву вологу, а тому виключена небажана вогкість на поверхні. При виконанні робіт бетонна стяжка має бути рівною, допустимо наявність залишкової шорсткості та невеликих тріщин.

Далі, переходимо до вирішення проблеми, як кріпити ОСБ на бетонну підлогу:

  • З зворотного боку ОСБ шпунтована має бути оброблена ґрунтовкою, що відштовхує вологу.
  • Після висихання поверх шару ґрунтовки наносять і рівномірно розподіляють клейовий склад на основі каучуку.
  • Додатково здійснюється кріплення за допомогою дюбелів по бетону, які забивають по всьому контуру матеріалу.

Відстань від краю повинна бути близько 5 см, дотримуючись інтервалу 20-30 см.

Визначившись з тим, якими шурупами кріпити ОСБ до бетонної підлоги, потрібно не забувати залишати зазори-компенсатори між суміжними панелями (ширина зазорів – близько 3 мм).

Укладання ОСБ на дерев'яну підлогу

Не менш актуальним та популярним є питання, як кріпити ОСБ до дерев'яної підлоги. При цьому поверхня підлоги повинна бути міцною та в хорошому стані, зберігаючи необхідний ступінь жорсткості.

Особливості роботи:

  • Фіксація панелей здійснюється за допомогою шурупів по дереву. Довгі металовироби (TH 45 або більше) потрібно вкручувати рядами.
  • Щоб виключити можливе розколювання деревини, кріплення можна проводити в шаховому порядку.

Дотримуємося дистанції: від плити до ряду кріпильних деталей близько 5 см, при цьому крок у ряді повинен бути 30 см. Дотримуємося дистанції і між сусідніми рядами – близько 40-65 см.

Причому всі заглиблення під шурупи потрібно перед початком фіксації зенкувати. Таким чином, їх можна легко «утопити», закриваючи всю порожнину.

Монтаж ОСБ на дах

Виконуючи ці монтажні роботи, варто задуматися про те, як стикувати OSB між собою, щоб не пошкодити шар мембрани і зберегти вентиляційні зазори. Насамперед слід пам'ятати, що більша кількість навантажень припадає на довгу вісь дерев'яної плити. Кріплення всіх коротких торців потрібно робити на підкірках покрівлі. Усі довгі краї стикуються між собою на додаткових опорах, а головним методом фіксації є паз-гребінь або H-подібні скоби.

Фіксація плит до крокв здійснюється за допомогою:

  • кільцевих цвяхів завдовжки 4,5-7,5 см;
  • спіральних цвяхів завдовжки 5,1 см.

Кріплення цвяхів здійснюється через кожні 30 см на кроквяних ногах або решетуваннях, а також на відстані через кожні 15 см на стиках ОСБ. При цьому дистанція до краю дерев'яної плити має бути від 10 мм і більше.

Якщо йдеться про ідеально рівні краї матеріалу, тоді оптимальний зазор становить близько 3 мм.

Якою стороною правильно кріпити ОСБ

За своїм складом сторони дерев'яних листів кардинально відрізняються, а тому важливо зрозуміти, якою стороною кріпити ОСБ на фасадну частину будівлі, плівку та інші види поверхонь. Розрізняють дві сторони – гладку та шорстку.

Тому розберемося детальніше з особливостями укладання таких листів:

  • У разі зовнішнього оздоблення стін будівлі потрібно фіксувати ОСБ гладкою стороною назовні. Навіть за відсутності закладення швів та інших нерівностей дощова або тала вода не буде накопичуватися у всіх наявних нерівностях, а зможе відразу стікати вниз.
  • Коли потрібно виконати укладання листів на даху, варто врахувати особливості того, якою стороною укладати ОСБ. Вони повинні бути шорсткою стороною вгору, щоб створити поверхню з антиковзним покриттям. В результаті вдасться безпечно пересуватися стійкою даху під час проведення ремонтних робіт, при прибиранні поверхні покрівлі та її облаштуванні.

При цьому далеко не кожен будівельник точно знає, де зовнішній бік OSB. Оглянувши обидві сторони плити, можна зрозуміти, де виворітна, а де лицьова: сторона, у якої тріска має більший розмір, за стандартом вважається лицьовою, а з дрібною тріскою - виворітною. При цьому лицьова сторона має гладку основу та легкий блиск поверхні.

Тепер ви знаєте технологію монтажу OSB

Дотримуючись всіх особливостей та правил монтажу плит ОСБ на дах, стіни, підлогу та стелю, вдасться створити високоякісне покриття, яке повною мірою відповідає основним будівельним нормам та стандартам.

Купити ОСБ плити у Києві можна оптом на сайті інтернет-магазину Venbud за демократичними цінами. Великий вибір різних розмірів дозволяє кожному покупцю підібрати високоякісний матеріал оптимальної товщини для облицювання різних типів поверхонь. Разом із шаром утеплювача, ОСБ плити здатні створювати надійну та міцну основу, яка захищає стіни та дах від мишей, різних комах та інших шкідників.

Також цікаво почитати:

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг
Код
captcha
Введіть символи, які ви бачите на зображенні.
Підписуйтесь, щоб дізнаватися першим про акції та пропозиції